China wordt ook wel “de fabriek van de wereld’ genoemd vanwege de enorme productie en lage arbeidskosten. Het lijkt een trend te zijn om goederen direct te importeren uit China. Maar wanneer kunt u overwegen om goederen te bestellen in China? Wat komt er allemaal bij kijken? Is het makkelijk om het zelf te doen of beter om uit te besteden? China heeft veel voordelen voor het bestellen van goederen, maar er zijn ook zeker risico’s en uitdagingen aan verbonden.

Wanneer is het interessant om goederen te bestellen in China?

Er zijn een aantal redenen om te kiezen voor China wat betreft productie en import. Kleine aantallen goederen bestellen is er in het algemeen in elk geval geen. In China moet je het vooral hebben van grotere producties. Hier bespaart men namelijk relatief het meest op omdat dan de extra logistieke kosten en invoerrechten worden compenseert over meerdere producten. Tevens, kunt u zich voorstellen dat de kosten van een matrijs relatief hoog zijn wanneer u slechts enkele producten wilt produceren.

Ondanks dat China goedkoop is hoeft dit niet per se een goed land te zijn om goederen te bestellen. Voor sommige producten zijn de logistieke kosten relatief te hoog, de minimale af te nemen hoeveelheden er te veel, de levertijden te langzaam of zijn andere landen simpelweg goedkoper in. China is juist interessant voor de productie van grotere aantallen of op maat gemaakte producten. Doordat de arbeidskosten in China veel lager liggen dan bijvoorbeeld in Nederland, loont het zich om arbeidsintensieve producten te produceren. Bekijk ook onze project voorbeelden om een indruk te krijgen welke producten hier goedkoper geproduceerd kunnen worden. Op sommige artikelen kan zo’n enorme besparing worden gerealiseerd dat het zelfs loont om voor één stuk naar China te gaan, dit geldt bijvoorbeeld voor duurdere machines.

Ondanks het feit dat de arbeidskosten in China lager zijn, dient er een afweging te worden gemaakt of alles wat er bij komt kijken zoals het projectmanagement, de kwaliteitscontroles en de uren die u er aan kwijt bent nog wel de te behalen besparing waard zijn.

Heeft u zelf niet de tijd om regelmatig naar China te vliegen om toezicht op uw productie te houden dan is het handig om hiervoor een lokale agent bij te betrekken. Hiermee bespaart u niet alleen tijd maar ook op de reiskosten en heeft u het voordeel dat er met ervaren ogen scherp naar de kwaliteit gekeken wordt. Tevens is het handig om een agent te gebruiken voor al uw logistieke zaken in China.

Waarop te letten bij het bestellen van goederen in China

Hoewel het steeds gemakkelijker is om goederen te bestellen uit China, zijn er een paar dingen waar nog steeds rekening mee gehouden dient te worden:

Product kwaliteit:
De kwaliteit van het product is altijd de eerste zorg van een importeur. U bent immers verantwoordelijk voor de producten die u invoert in de EU. In Nederland de kwaliteit bekijken is achteraf en dan is het te laat om eventueel geconstateerde problemen te verhelpen. Dit doet u het best voordat u de leverancier betaald zodat deze nog gemotiveerd is om eventuele problemen op te lossen. Zorg ervoor dat u helder uw specificaties en wensen opgeeft en controleert tijdens de productie om niet voor verrassingen komen te staan.

Leveringstijden:
De levertijd is een andere zorg voor een importeur. Het gebeurt vaak dat producten later geleverd worden dan eigenlijk gepland of afgesproken. Wij hebben vele excuses voorbij zien komen de afgelopen jaren waarom een bestelling te laat geleverd werd. Sommige zijn klinkklare onzin en andere valide. Niet alle vertraging is te voorkomen maar alle vertraging die u wel kunt voorkomen daar dient u zich optimaal voor in te zetten. Goed projectmanagement kan dit realiseren. Een in onze ogen terechte vertraging door omstandigheden buiten de leveranciers schuld om is bijvoorbeeld de overstromingen in Thailand die niet lang geleden zorgden dat onze fabrikant geen chips meer kon krijgen om zijn producten mee af te maken. Het invliegen van te laat geleverde producten kan erg kostbaar zijn dus zorg ervoor dat u goede afspraken met uw fabrikanten maakt.

Kosten:
Importeren van buiten de EU kan vaak tot verrassingen leiden. Naheffingen van de douane en onvoorziene kosten zoals hierboven genoemd, of kosten die opeens hoger uitvallen. In onze ervaring kan het voorkomen dat mondelinge afspraken soms slecht worden herinnert wanneer deze resulteren in hogere kosten voor de fabrikant. Wees dus erg specifiek over uw wensen en zet het op papier. Hou rekening met ‘noodbezoeken’ aan China die u zult plegen wanneer er dingen misgaan op het laatste moment, deze reizen kunnen erg in de kosten oplopen en is erg vervelend wanneer dit voorkomt.
Bovenstaande onderwerpen zijn slechts een paar voorbeelden van wat er allemaal bij komt kijken tijdens goederen bestellen in China. Het is daarom raadzaam om een expert in te schakelen die ervaren is en voor u kosten kan besparen door vooruit te denken.

Goederen bestellen met Duyfjes Trading

Duyfjes Trading is de aangewezen partner die u verder kan helpen op het gebied van begeleiding, sourcing, kwaliteitscontroles en handelsmissies in China.
Door Duyfjes Trading te laten helpen bij het bestellen van goederen in China vermijdt u de risico’s die het met zich meebrengt. Tevens ondersteunen wij u om de productkwaliteit te waarborgen. Dit doen wij met een team van professionals vanuit ons kantoor in Shanghai. Wij reizen af naar uw leveranciers en controleren de producten ter plekke op kwaliteit.

Meer informatie over bestellen in China?

Wilt u meer weten over producten bestellen in China of onze andere diensten zoals begeleiding, handelsmissies, sourcing of kwaliteitscontroles? Neem dan gerust contact met ons op. U kunt ons natuurlijk ook bereiken via Skype.