Handel in China wordt steeds gemakkelijker, met name dankzij de steeds verdergaande deregulering van China. Steeds meer bedrijven zien de voordelen in van handel drijven met China. Maar er zijn ook steeds weer nieuwe uitdagingen zoals stijgende loonkosten, stijgende logistieke kosten en de stijgende waardering van de Chinese munteenheid; de RMB. Het is belangrijk dat u als importeur deze ontwikkelingen in de gaten houd en zoekt naar oplossingen.

Het is algemeen bekend dat producten in China tegen lagere kosten dan bij ons kunnen worden vervaardigd. Dit komt voornamelijk doordat de arbeidskosten in dit land lager liggen. Ook veel van de grondstoffen die voor de productie worden gebruikt zijn in China aanzienlijk lager dan in Westerse landen. Hoewel voor sommige grondstoffen de kosten gelijk zijn.

Handel tussen China en Nederland blijft groeien

De handel tussen Nederland en China is nog nooit zo levendig geweest als nu. Sinds het einde van 2010 is Nederland de op één na grootste handelspartner geworden van China onder de EU-lidstaten, en tegelijkertijd is China Nederlands grootste handelspartner in Azië.

De economische crisis in Europa heeft tot nu toe weinig invloed gehad op de handel tussen beide landen. Het handelsvolume tussen januari en november 2011 bereikte zowaar $62,03 miljard ten opzichte van het jaar daarvoor wat $56,2 miljard bedroeg. China’s export naar Nederland bedroeg $54,72 miljard – een stijging van 20% ten opzichte van het jaar daarvoor. De totale handel van China naar Nederland is ook met 20% gestegen in 2011.

Goedkoop handel blijven doen in China

Langzaam lijkt het dan toch bergafwaarts te gaan wat de handel betreft. Het planbureau verwacht dat de Chinese export een slecht jaar tegemoet gaat. De vraag naar Chinese producten daalt en exporteurs hebben last van een stijgende prijs voor energie, grondstoffen en arbeid. Nederlandse bedrijven moeten dus op een slimmere manier te werk gaan willen zij goedkoop handel blijven doen in China.

Bedrijven dienen slimmer om te gaan met het productie proces. Door innovatief product design qua montage en assemblage kunnen de arbeidskosten lager worden gehouden. Daarnaast is het van belang om goederen op een slimme manier te laten verpakken. Dit scheelt al gauw veel volume en verpakkingsmateriaal.

U kunt ook de eventuele risico opslag die leveranciers op hun prijs leggen voor het koersverschil wanneer u in US dollars prijzen opvraagt omzeilen door prijzen om te vragen in RMB. Tevens, komt u direct professioneler over door in de lokale munteenheid naar prijzen te informeren. Tegenwoordig zijn er verschillende manieren beschikbaar om de leveranciers ook werkelijk in RMB te kunnen betalen voor u als buitenlandse onderneming.

Duyfjes Trading kan u op maat adviseren om een hogere efficiëntie binnen het productie proces te bereiken en zelfs al in een eerder stadium; namelijk tijdens het ontwerpproces rekening te houden met de manier van produceren. Wij denken na over uw productie(kosten) tijdens het ontwerp om zodanig een maximale besparing te realiseren.

Handel China: zelf doen of uitbesteden?

Wanneer u goederen wilt laten produceren in China, dient u dat bij een betrouwbare fabrikant te laten doen. Duyfjes Trading weet voor u de juiste fabrikant te vinden en verzorgt daarnaast de kwaliteitscontroles in China. Met onze ervaring kunnen wij u veel geld en tijd besparen. Handel China is veel meer dan enkel een bestelling plaatsen. Het is een intensief proces waarbij veel communicatie en ervaring nodig is.

Meer informatie over handel China

Wilt u meer weten over onze diensten: begeleiding, handelsmissies, sourcing of kwaliteitscontroles? Neem dan gerust contact op voor meer informatie. U kunt ons natuurlijk ook bereiken via Skype.