De laatste jaren is de waarde van China’s valuta, de Renminbi, alleen maar gestegen. Er zijn vele discussies gaande over de eventuele gevolgen van deze stijging. Maar hoe reageren de fabrikanten in China hierop?

De volgende tabel laat de wisselkoers zien tussen de RMB en de US dollar van de afgelopen zes jaar:

Sommige fabrikanten verplaatsen hun productie naar de binnenlanden toe omdat daar de lonen en kosten voor grond lager liggen. Het kostenvoordeel dat zij hiermee bereiken schuiven zij door naar u als klant om toch nog competitieve prijzen te kunnen bieden. Wat doen fabrikanten nog meer:

 • Fabrikanten gaan efficiënter werken
  Door de stijging van de RMB zijn fabrieken genoodzaakt om efficiënter te gaan werken. Werknemers worden beter getraind en moeten meer gaan multi-tasken. Vroeger deed een werknemer dezelfde handeling telkens opnieuw en opnieuw en de salarissen waren lager. Tegenwoordig moet een werknemer meer kunnen en ook ingezet worden voor andere activiteiten.

Soms hebben fabrikanten hebben geïnvesteerd in een werkplek waar efficiënter gewerkt wordt dan bij andere fabrikanten. De eerste indruk wanneer u door een goed georganiseerde fabriek loopt is dat hun prijs misschien hoger ligt dan bij minder goed georganiseerde fabrikanten maar vaak valt dat juist mee. Hierbij een voorbeeld:

 

 • Productielijnen worden beter georganiseerd
  Het productie proces wordt beter georganiseerd door semiautomatisch te werk te gaan. Sommige stappen in het productie proces worden overgenomen door machines, en sommige door arbeiders. Dit bespaard tijd en loonkosten.

Op dit moment zijn loonkosten en de prijzen voor export aan het verhogen. Toch blijft China nog steeds de nummer één inkoop bestemming. Mensen gaan steeds vaker opzoek naar goedkopere landen voor hun productie en wijken uit naar landen zoals Thailand en de Filipijnen maar toch blijft China het meest toegankelijk. Dat geldt ook voor startende bedrijven.

Waarom is China nog steeds aantrekkelijk is om te produceren
 • Goed ontwikkelde infrastructuur
  China heeft een goed ontwikkelde infrastructuur. Met name aan de kust. Zowel het wegen- en spoornet is zeer goed.  In het binnenland van China wordt dit ook steeds verder ontwikkeld. Tevens heeft China een enorme kustlijn met vele havens beschikbaar waaruit goederen gemakkelijk kunnen worden verscheept.
 • Heftige concurrentie tussen fabrikanten
  China heeft een groot aantal ontwikkelde industriële zones. Deze kunnen ook weer worden onderverdeeld in zogenaamde sourcing clusters. Veel producten, zoals bijvoorbeeld textiel, worden aangeboden in bepaalde regio’s in China. Hierdoor ontstaat hoge concurrentie onder de fabrikanten in deze regio. Dit scheelt niet alleen in de prijs, maar ook in bijvoorbeeld reiskosten wanneer u meerdere fabrieken wilt bezoeken.
 • Grote poel arbeidskrachten
  Er zijn ook steeds meer goed opgeleide arbeidskrachten.
Wat kan Duyfjes Trading voor u betekenen?

Duyfjes Trading is de aangewezen partner die u verder kan helpen op het gebied van begeleiding, sourcing, kwaliteitscontroles en handelsmissies in China. Wij hebben een breed netwerk aan leveranciers in China. Naast dat zijn wij op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen op het gebied van handel in China en weten wij hoe te communiceren en onderhandelen met de leveranciers.
Tevens ondersteunen wij u om de productkwaliteit te waarborgen. Dit doen wij met een team van professionals vanuit ons kantoor in Shanghai. Wij reizen af naar uw leveranciers en controleren de producten ter plekke op kwaliteit.

Meer informatie over product ontwikkeling in China?

Wilt u meer weten over product ontwikkeling in China: begeleidinghandelsmissiessourcing of kwaliteitscontroles? Neem dan gerust contact op voor meer informatie. U kunt ons natuurlijk ook bereiken via Skype.