De eerste vraag die in u opkomt is waarschijnlijk, waarom eigenlijk zaken doen in China? China is nog steeds de nummer één inkoop bestemming van de wereld. Het land heeft internationale bedrijven veel te bieden op het gebied van productiemogelijkheden. Wij geven u graag meer inzicht.

De rol van China als economische wereldmacht staat inmiddels muurvast. Nadat China is overgegaan van een economie gesloten voor internationale handel, naar een open en marktgerichte economie, staat China nu bovenaan de lijst van landen die zich willen uitbreiden en internationaal investeren.

In 1979 is China begonnen met politieke en economische hervormingen maar pas in het begin van de jaren ’90 begon er echt een nieuwe fase voor China. Staatsbedrijven moesten hervormen en de markteconomie kwam op gang. Bedrijven gingen naar de beurs en er werden aandelen verhandeld. Momenteel zit China in een fase waarin het belangrijk is om een balans te vinden tussen het individu en de economie. Er wordt ook vaak geschreven over de de ‘income disparity’ in het nieuws; de kloof tussen arm en rijk die steeds groter wordt is een belangrijke uitdaging voor China.

De voordelen van zaken doen in China

De voordelen die zaken doen in China oplevert zijn welbekend. De meest belangrijke is dat zaken doen in China veel besparingen oplevert op de productie- en ontwikkelingskosten ten opzichte van andere landen. Daar moet wel eerst heel wat geduld, begrip en moeite in worden gestoken maar dit is vaak wel de moeite waard.

Veel goedkope arbeidskrachten
China heeft veel goedkope arbeidskrachten. Niet alleen voor de maak-industrie, maar ook voor de kennisintensieve sectoren zoals engineering bijvoorbeeld. Door zaken te doen in China krijgen internationale bedrijven toegang tot zowel een grote poel arbeiders tegen relatief lage loonkosten alsmede hoogopgeleide, getalenteerde medewerkers. Volgens de BBC heeft China namelijk het grootste hoger onderwijs systeem ter wereld. Zowel in termen van totale inschrijving als het aantal studenten met een academische graad.

Ondanks dat de middenklasse in China groeit blijft voorlopig het voordeel van goedkope arbeidskrachten bestaan. Er zijn nog zo’n 800 miljoen Chinezen op het platteland die als migranten arbeiders bij de fabrieken tegen lage lonen willen werken. Dit kostentechnisch voordeel wat deze groep Chinezen oplevert zal zeker nog zo’n 10 tot 15 jaar blijven bestaan. Wat wij wel zien is dat bijvoorbeeld een plastic leverancier van ons zijn fabriek van Shenzhen naar de stad Dongguang heeft verhuisd omdat de lonen op die locatie lager liggen ondanks dat het niet eens zo gek ver van elkaar vandaan is. Tegenwoordig zijn de stijgende loonkosten een populair onderwerp in de media maar ondanks dat deze stijgen blijft China een relatief goed(koop) land voor de productie voor vele projecten.

Productie in China verplaatst zich naar het binnenland
Veel van de huidige productie vind plaats aan de oostkust van China. Hier beschikt men over een zeer goede infrastructuur. Naarmate men verder het binnenland in trekt wordt de product kwaliteit slechter en  worden de transport kosten duurder. Toch neemt de productie in de binnenlanden toe en besluiten fabrieken daarheen te verhuizen om de stijgende kosten op onder andere loon en grond te compenseren.

In het algemeen is het zo dat de binnenlanden minder ver ontwikkeld zijn dan de kustgebieden. Dit heeft op verschillende manieren effect op het sourcing en productie proces.

Productie-verleden van China
Om te begrijpen hoe de productie zich over China heeft verspreid zullen we eerst de achtergrond eens bekijken. Voordat China haar deuren voor de buitenwereld opende was Hong Kong de bestemming van productie voor de buitenlandse markten. Pas toen in 1978 China door Deng Xiao Ping werd geopend begon er een nieuwe tijdperk voor Hong Kong. Veel van de productie verhuisde naar de zogenaamde Pearl River Delta in de provincie Guang Dong. Later, om opnieuw kostenbesparingen te realiseren werden de volgende productie provincies de keuze van bestemming: Fujian en de regio rond Shanghai. Deze regio’s hebben inmiddels veel ervaring en gemakkelijk toegang tot ruwe materialen.

Productie-heden van China
Nu men opnieuw een kostenbesparing wilt realiseren wordt productie verplaatst naar regio’s zoals Sichuan, Shaanxi en Hebei. Echter, dit komt niet zonder risico’s. In deze gebieden heeft men veel minder ervaring en ligt het niveau van technologie aanzienlijk lager dan de regio’s aan de kust. Het is voor deze nieuwe gebieden lastiger om aan ruwe materialen en aan de juiste mensen met de juiste vaardigheden te komen. Dit maakt het moeilijker om hier goede producten te realiseren ten opzichte van de meer ervaren gebieden. Ook is men meer bekend met de verwachtingen van u als buitenlandse klant daar waar men tientallen jaren ervaring heeft met de productie voor de buitenlandse markten.

Het is lastiger om goede kwaliteit te realiseren bij een fabrikant die niet goed weet wat u van hem verwacht. Het aantal defecten dat wij hier aantreffen wanneer wij hier kwaliteitscontroles uitvoeren ligt veel hoger ten opzichte van iets duurdere leveranciers van dezelfde producten aan de kust. Wees dus extra voorzichtig met deze relatief onervaren gebieden als u hier uw kostenbesparing wilt realiseren en onderschat de kosten voor uw projectmanagent en reizen daarnaar toe niet.

Tevens is het onze ervaring dat het Engels niveau van de verkopers bij deze partijen lager ligt dan bij leveranciers aan de kust dus mocht u zelfstandig deze leveranciers bezoeken bereid u zich dan goed voor en neem eventueel een tolk mee.

Zelf doen of uitbesteden?

Voordat de voordelen van China benut kunnen worden komt er nog heel wat bij kijken. Het samenwerken met Chinezen vraagt om ervaring en know-how wanneer het gaat om de , culturele, taalkundige en geografische verschillen die China met zich meebrengt. Het is daarom verstandig om de tijd en aandacht erin te steken om uw productie te bewaken. Dit kan u doen door persoonlijk naar China te komen en alles zelf te regelen. Ook al besteedt u werkzaamheden uit dan is het alsnog verstandig om persoonlijk een relatie met de fabrikant te hebben.

Duyfjes Trading behartigd al jarenlang de belangen voor haar klanten in China. Sommige klanten komen enkele keren per jaar naar China en gaan dan ook zeker langs de fabrikanten maar in de tussentijd plaatsen zij vele bestellingen die allemaal aandacht nodig hebben. In de tussentijd verzorgen wij de relatie en communicatie tussen de fabrikant en de klant. Tevens hebben wij klanten die zelfstandig een heel eind komen maar ondanks jaren ervaring uiteindelijk toch een keer in de problemen komen. Zij vergeten soms een officiële Purchase Order en contract op te stellen en bestellen puur via een e-mail. Dat kan goed gaan maar dit is wel een gok. Dit is vervelend op het moment dat het misgaat.

Het is beter om goed voorbereid telkens hetzelfde inkoopproces te doorlopen en onderdeel daarvan is goed uw leveranciersonderzoek te verrichten. Hiermee bedoelen wij om de leveranciers persoonlijk te bezoeken en de productie mogelijkheden te beoordelen. De juiste documentatie op te stellen en afspraken te maken voor zowel het positieve als in het negatieve scenario.

Problemen zijn standaard
Ga er van uit dat wanneer u zaken doet in China er  tijdens de productie altijd problemen zullen ontstaan. Van kleine problemen tot grotere. Echter, u zult nooit van alle problemen op de hoogte worden gebracht. Het is belangrijk om een zodanige relatie met de leverancier te hebben dat zij u om hulp vragen wanneer zij er zelfstandig niet uitkomen in plaats van dat zij u aan het lijntje houden net zo lang totdat een vertraging bijvoorbeeld ontstaan is die onoverkoombaar is geworden.

Het belang van de juiste contactpersoon
Fabrieken zijn beperkt in het aantal mensen die beslissingen mogen of willen nemen binnen hun organisatie. Wanneer u een contactpersoon heeft in de fabriek, zorg er dan voor dat deze ook echt alles voor u kan regelen. Met een persoon die u te woord staat maar uiteindelijk zelf geen beslissingen kan nemen of dingen kan veranderen schiet u niets op.

Controle is van groot belang
In de meeste landen is het gebruik van een contract van groot belang en wordt deze ook echt nageleefd. In China is dit echter niet altijd het geval. Het contract is niet altijd bepalend voor wat er werkelijk gaat gebeuren. Het is dus belangrijk om zelf in de gaten te houden wat er gebeurt in de fabriek zodat er eventueel op tijd bijgestuurd kan worden.

Controleert u bijvoorbeeld enkel wanneer de productie al klaar is. Dan is de kans groot dat de leverancier de goederen niet meer wilt verbeteren wanneer u fouten aantreft omdat deze dan dubbele kosten zal hebben. Daarom is het belangrijk om vooraf en/of wanneer de productie net van start gaat de te assembleren onderdelen en de eindproducten u een controle uitvoert en waar nodig u sturing bied. Wij hebben al vaak foutieve producties weten te voorkomen door op tijd te controleren.

Wij bieden u uitkomst

Duyfjes Trading helpt u graag met het zaken doen in China. Doordat wij al jaren lang aanwezig zijn in China weten wij als geen ander wat de valkuilen zijn. Dankzij ons kantoor in Shanghai hebben kennen wij de Chinese gebruiken en hebben wij een groot Chinees netwerk waar we op kunnen vertrouwen. Wij hebben een sterk team van zowel Nederlanders als Chinezen dat zich elke dag inzet om al uw projecten zo goed mogelijk te begeleiden en uw producten met het gewenste kwaliteitsniveau op tijd te kunnen verschepen.Zo bent u er zeker van dat uw zaken op de juiste manier behartigd worden en zo een grotere kans van slagen hebben.

Meer informatie over zaken doen in China?

Wilt u meer weten over zaken doen in China en wilt u snel en effectief kunnen handelen? Kijk gerust verder op de website of neem contact met ons op. We helpen u graag met succesvol zakendoen in China.