Effectief zaken doen met Chinezen, hoe doet u dat eigenlijk? Veel niet-Chinezen vinden het gedrag van Chinese zakenmensen moeilijk te begrijpen. Dit kan al snel een drempel vormen voor het zaken doen in China. Toch is het zeker de moeite waard om over deze drempel heen te stappen. Chinezen zijn namelijk bereid om voor relatief weinig geld heel hard te werken. Chinezen zijn relatief goed opgeleid, technisch geïnteresseerd en ondernemend.

Zaken doen in China steeds interessanter

Zaken doen met China wordt steeds interessanter en eenvoudiger. China is relatief nog altijd de goedkoopste fabrikant in de wereld en heeft de grootste consumentenmarkt. Daarnaast is het vooral interessant omdat China werkt aan steeds verdergaande deregulering, waardoor handelen met China toegankelijker en efficiënter wordt.

Voor een succesvolle manier van zaken doen is het echter nog steeds belangrijk om rekening te houden met de cultuurverschillen. Ondanks dat de Chinezen tijdens het zakendoen kleine culturele foutjes gemakkelijk vergeven, is het beter deze in het geheel te vermijden. Een boek over de Chinese cultuur is vaak helaas niet genoeg. Wel legt dit een goede basis.

Vermijd verrassingen bij zaken doen in China

De culturele omgangsvormen van Chinezen verschillen erg met de onze in Nederland. Chinezen zijn erg indirect; ze zullen nooit direct ja of nee zeggen. Ook zullen ze in het begin met zaken doen erg voorzichtig zijn. Zij zullen geen actie ondernemen, tenzij ze zich op hun gemak voelen en vertrouwen in u hebben. Wel zit het in de Chinese cultuur om er alles aan te doen om de klant te pleasen. Dit gebeurt vooral in het begin van een relatie. We noemen dit ook wel de ‘rode-loper-behandeling’. Nadat een bestelling bij de leverancier is geplaatst draaien de rollen vaak om. Nu is het aan u om hen te motiveren om zich aan de gemaakte afspraken te houden.

Duyfjes Trading houdt continu rekening met de cultuurverschillen en weet als geen ander hoe hier mee om te gaan. Door jaren ervaring en het feit dat er vloeiend Chinees wordt gesproken binnen ons bedrijf kunnen wij met tact, en in de taal van de leverancier, op de juiste manier communiceren. Wij zorgen ervoor dat onze orders extra aandacht van de leveranciers krijgen ten opzichte van andere, eventueel grotere klanten. Wanneer wij de leveranciers bezoeken weten wij hen voor ons te motiveren en tijdens de diners zorgen wij ervoor dat de juiste personen bij de fabrikant ‘gezicht’ gegeven wordt.

Zaken doen met Chinezen is meer dan alleen etiquette volgen

Ervaring is van belang wanneer u wilt weten hoe u bepaalde zaken het best kunt aanpakken in China zonder leergeld te betalen. Zo is onze ervaring dat een goede relatie veel meer waard is bij het zaken doen met Chinezen dan enkel de algemene etiquette te volgen. Chinese zakenmensen vinden het belangrijk om eerst een goede relatie op te bouwen en vertrouwen te scheppen voordat er wordt overgegaan op zaken doen. Daarom bezoeken wij onze leveranciers geregeld en steken wij tijd in onze zakenrelaties.

Wij geven graag enkele tips om u op weg te helpen voor het zaken doen met Chinezen:

Tip 1: Ga niet in zee met een bedrijf waar u niet goed mee kunt communiceren of waar u geen klik mee voelt. Dit maakt het zakendoen alleen maar lastiger. Taal is niet per se de communicatie barrière maar vaak het karakter van uw contactpersoon en hoe de hiërarchie binnen de organisatie van de leverancier in elkaar steekt. Het kan zelfs voorkomen dat de verkoper niet wilt dat u contact opneemt met zijn of haar meerdere en dat daarom de hele communicatie met uw leverancier vastloopt.

Tip 2: Persoonlijke relaties, ook wel Guanxi genoemd, zijn van vitaal belang bij het zakendoen in China. Onderschat het belang van het bouwproces van een relatie niet.

Tip 3: Visitekaartjes zijn erg belangrijk in China. Deze worden uitgedeeld bij de eerste ontmoeting. Ze worden op formele wijze gegeven en aangenomen, namelijk met beide handen en vervolgens voor een moment bestudeerd. Wanneer u iemand tijdens een diner ontmoet dan kunt u de visitekaartjes ook op tafel voor u neerleggen. Dit is wel zo makkelijk, zeker wanneer er zoveel mensen tegelijk aanschuiven en u de namen nog niet kent. In Nederland vinden we het vaak niet nodig om een titel op onze kaartjes te zetten. In China is dit anders, het is handig voor de Chinees om te weten met wie hij het genoegen heeft. Als u de mogelijkheid heeft probeer dan ook een Chineestalige zijde op uw kaartje te zetten en neem eventueel een Chinese naam aan. Dit laat vaak een goede indruk achter.

Tip 4: Vergaderingen zijn vaak lang en hebben voor de Chinezen vaak het doel om een relatie op te bouwen of te doen groeien. Zorg dat u iemand bij u heeft die voor u het woord kan voeren in het Chinees. Zorg ervoor dat deze persoon onpartijdig is of in elk geval aan uw kant staat. Maak de doelstelling helder en probeer van te voren deze persoon bekend te maken met enkele vaktermen die u wellicht wilt gebruiken in het gesprek.  Zo voorkomt u dat het een lange vergadering wordt zonder concreet resultaat.

Tip 5: Het is belangrijk dat u de Chinezen niet hun ‘gezicht laat verliezen’ in het bijzijn van hun groep. Ga niet openlijk een discussie aan met mensen om hun fouten te bespreken. Wat er ook gebeurt, hoe erg u wellicht ook bent bedonderd, ga nooit schreeuwen want dan verliest u alle basis die u zo nodig heeft om verder te komen.

Wanneer u producten wilt importeren vanuit China en u heeft niet de middelen of de tijd om zich hier persoonlijk aan te wijden. Dan is het verstandig om hier een goede agent bij te betrekken die uw belangen in de juiste tijdzone, in de juiste taal voor u kan behartigen. Niet alleen werkt dit efficiënter, ook kunnen problemen doeltreffend worden opgelost en wordt er geen geld verspild door bij de verkeerde partij te gaan inkopen.

Meer weten over zaken doen met Chinezen?

Kijk dan verder op onze website of neem contact met ons op. Wij helpen u graag om uw zaken met Chinezen voorspoedig te laten verlopen. Daarnaast kunnen wij u ook van dienst zijn met Begeleiding, Sourcing en Kwaliteitscontroles.